úterý 14. července 2009

Michael Jackson

Asi je to hnusný takhle říkat, ale čím dál víc věřím tomu, že si nemohl vybrat lepší dobu. Jo, je to hnusný takhle říkat! Počítám totiž s tím, že by nezvládl to turné, jako když byl v plné síle. Nemůžu dělat nic jinýho než předpokládat, že nebyl fit. A co by se stalo, kdyby nepřekonal svoje vystoupení z minulosti? Roztrhali by ho. Média. Tisk. Fanoušci. Kritika. Odpůrci. Předpokládat, že by dohnal v kvalitě show sám sebe je těžká věc. Po 15ti letech a tolika komplikacích? Ano možný je všechno. Je pravda, že co by nemohl dotáhnout by se dotáhlo uměle, jenže o tom to je. Přesně to by tu show zabilo. Dobře možná ne.
Co se místo toho stalo? Umřel a všichni se zbláznili. Zpočátku to bylo nechutný a neuvěřitelný, protože u nás a nejen u nás po něm nikdy nikdo neřekl ani slovo. Já taky ne. Kromě tří čtyř písniček, to byl neznámej zpěvák s podivnou historií. Kdo si chtěl najít v novinách ty horší věci na něj, ten si je našel. Nemusel ani moc hledat. Zvláštní, že o těch lepších sem článků ani moc nenašel. Spíš něco jako takovýchto. Takových, který jsem si potřeboval přečíst.
Teď je to tak tři týdny a je klid. Dalo by se říct, že to co zůstane v mediích a v lidech po měsíci je ta "nesmrtelná" část člověka? Co zůstalo v mediích nevím, protože to nesleduju. Co zůstalo ve mě? Hudba. Co taky jiného. Vlastně tím, že umřel, jsem ji našel. Čtyři písničky se vynásobili desíti a máme tu krásnej playlist na cele odpoledne.
Je to vlastně celý blbost. Nebo ne? Už nevím. Možná kdyby žil dál, tak by udělal ještě moře super věcí a vrátil se. Jenže to se, bohužel, už nestane. I když. Třeba v tomhle videu ...



... nebo v jiných to bude pořád geniální hudebník a tanečník. To je jediný co vím. A docela mě to stačí. Nemusím vědět, proč se celý změnil, jaké měl dětství a rodiče, kde žil, co dělal, jak skončil.

6 komentářů:

J.R. řekl(a)...

mno. psát očividně neumím. ale co :-P

Mr. B řekl(a)...

Nevadi :) Jinak teda sem taky s velkym napetim ocekaval to jeho turne, pripominalo mi to tu kazdej den nekolik billboardu po ceste do prace, takze se nad tim clovek casto docela zamyslel :) Lidi co byli na te jeho zkousce, tak rikali, ze ta show by byla super, a ze by to byl dustojnej navrat, ale 50 koncertu? Neni sance ani pro soucasny mlady lidi. Hehe v tomhle kontextu si vzdycky vzpomenu na dokument o Metallice, jak si Hetfield stezuje, ze kdyz maj hrat 2 hodiny show, tak si musi v pulce na 10 minut sednout aby to vubec uhral...
Kdyby to byvalo tech 10 koncertu jak byl prvni plan, tak by to byl asi mazec, ale takhle polemizovat asi nema cenu.
Ja sem zase naopak Jacksona na ty tri tydny poslouchat prestal, a to mam permanentne v mobilu aspon tri jeho songy (a to si ho menim kazdej den), vpodstate sem ho poslouchal vic nez sem si dotedka uvedomoval :)
Ten clovek byl proste genialni, Kral popu se mu rikalo z dobryho duvodu. Podle me :)

Binduch řekl(a)...

Taky neumim psat koukam... Tak co uz :)

J.R. řekl(a)...

ta jeho zkouska byla jako volne pristupne nebo jak to ze znas lidi, kteri tam byli? :)

Mr. B řekl(a)...

Hehe to zas ne, mluvili o tom lidi, co tam meli pristup - napr. fotograf co Jacksona sledoval (fotil) celou jeho karieru, a potom organizatori no. Je to taky obcas psany u tech videi z te jeho posledni zkousky, ktery sou teda na netu snad vsude :)

J.R. řekl(a)...

ono jich je vic, tech videi? ja videl jenom to co byla na BBC. ... mohlo to byt uzasne.